پیوند سلولهای بنیادی مو
کاشت یا پیوند سلولهای بنیادی مو شبیه به کاشت موی رایج است اما بهجای برداشت تعداد زیادی مو و پیوند آن به ناحیه تحت درمان، سلولهای بنیادی مو از ناحیه کوچکی از پوست که فولیکول مو دارد، استخراج میشود.
سپس فولیکولها در آزمایشگاه تکثیر میشوند و در نواحی تحت درمان به داخل پوست سر پیوند زده میشوند. در حال حاضر پیوند سلولهای بنیادی مو در مرحله تحقیقاتی است. تخمین زده میشود که پیوند سلول های بنیادی مو ممکن است تا سال 2020 در دسترس باشد.
سلول بنیادی چیست؟
سلولهای بنیادی سلولهایی هستند که پتانسیل بالایی برای تبدیل به انواع مختلف سلولهای موجود در بدن دارند. آنها سلولهای غیراختصاصی هستند که قادر به انجام وظایف خاصی در بدن نیستند اما ویژگی تقسیم شوندگی و خود تجدیدی دارند و یا به انواعی از سلولهای بدن تبدیل میشوند. سلولهای بنیادی با تقسیم و جایگزینی در بافتهای آسیبدیده، به ترمیم بافتهای بدن کمک میکنند.
روند
در سال 2017 محققان ایتالیایی توانستند پیوند سلولهای بنیادی مو را با موفقیت انجام دهند. در این روش ابتدا یک بیوپسی کوچک از فرد گرفته میشود تا سلولهای بنیادی آن استخراج شوند. سپس سلولهای بنیادی توسط سانتریفیوژ جداشده و یک سوسپانسیون سلولی تهیه میشود.
در مرحله بعد، سوسپانسیون سلولی به ناحیه تحت درمان تزریق میشود. چندین گروه تحقیقاتی مختلف در حال تحقیق بر درمان ریزش مو با استفاده از پیوند سلولهای بنیادی مو هستند. درحالیکه ممکن است روشهای آنها کمی باهم تفاوت داشته باشد اما اساس همهی آنها رشد فولیکولهای موی جدید در آزمایشگاه با استفاده از یک بیوپسی کوچک از بیمار است.
در حال حاضر ، برخی از کلینیکها ورژنی از کاشت سلولهای بنیادی مو را به عموم ارائه میدهند. این روش هنوز مورد تأیید سازمان غذا و داروی ایالاتمتحده (FDA) قرار نگرفته است و در مرحله تحقیقاتی است. FDA هشدار داده افرادی که روشهای درمانی سلولهای بنیادی را انتخاب میکنند باید توسط FDA تأییدشده باشد و یا زیر نظر Investigational New Drug Application (IND) باشد.
این روشها بهصورت سرپایی انجام میشود و مستلزم برداشت سلولهای چربی از شکم و یا لگن فرد با استفاده از روش لیپوساکشن تحت بیحسی موضعی است. طبق فرآیند خاصی سلولهای بنیادی از سلولهای چربی جدا میشوند و سپس میتوان آنها را به پوست سر تزریق کرد. این روش تقریباً 3 ساعت طول میکشد.
نتایج مؤثر در افراد مختلف میتواند متفاوت باشد و ممکن است به چند درمان در طی چندین ماه نیاز باشد. برخی تحقیقات نشان دادهاند که پیوند سلول های بنیادی مو میتواند در درمان بیماریهای زیر مؤثر باشد ازجمله:
• آلوپسی آندروژنیک مردانه (طاسی الگوی مردانه)
• آلوپسی آندروژنیک (طاسی الگوی زنانه)
• آلوپسی cicatricial (فولیکولهای مو از بین رفته و جای آن با اسکار جایگزین میشود)
دورهی بهبود پیوند سلولهای بنیادی مو
درد بعد از جراحی انتظار داریم و نهایتاً باید طی یک هفته فروکش کند. دوره نقاهت نیاز نیست اگرچه باید از ورزش شدید به مدت یک هفته اجتناب شود.
عوارض جانبی پیوند سلول های بنیادی مو
اطلاعات کمی در مورد عوارض جانبی پیوند سلول های بنیادی مو در دسترس است. مانند هر روش درمانی دیگری امکان خونریزی، عفونت و جای اسکار وجود دارد. همچنین طی دریافت بیوپسی بهاحتمال بسیار کمی آسیب به اعصاب و شریان هست. لیپوساکشن هم عوارض جانبی خود را دارد.
میزان موفقیت پیوند سلولهای بنیادی مو
تحقیقات موجود دربارهی میزان موفقیت در پیوند سلول های بنیادی مو بسیار امیدوارکننده است. نتایج مطالعه ایتالیایی نشان داده که افزایش 29 درصدی تراکم مو (23 هفته پس از آخرین درمان) وجود داشته است. کلینیکهایی که در حال حاضر پیوند سلولهای بنیادی مو را پیشنهاد میدهند توسط FDA تأیید نشدهاند و تضمینی در موفقیت این روش وجود ندارد.
هزینه کاشت سلولهای بنیادی مو
هزینه پیوند سلول های بنیادی مو هنوز مشخص نیست زیرا در مراحل تحقیقاتی است اما در کلینیکهایی که روشهای جایگزین پیوند سلولهای بنیادی مو را ارائه میدهند حدود 3000 تا 10 هزار دلار است. هزینه نهایی هم به نوع و میزان ریزش مو بستگی دارد.