بهترین راه‌حل‌ها برای رفع جای زخم‌های(اسکار) آکنه

آکنه علاوه بر این‌که می‌تواند آزاردهنده باشد، می‌تواند همراه با جای زخم روی صورت و دیگر قسمت‌های بدن باشد. جای زخم آکنه همیشه دائمی نیست زیرا با استفاده از برخی درمان‌های خانگی و یا پزشکی رفع می‌شود. در این مقاله انواع روش‌های رفع جای زخم آکنه و تقویت پوست سالم را می‌آموزید..

اسید سالیسیلیک

آکنه یک مشکل شایع پوستی است و بسیاری از افراد جای زخم آکنه را تجربه می‌کنند اسید سالیسیلیک یک ترکیب طبیعی برای مراقبت پوست از آکنه است و به پاک‌سازی پوست کمک می‌کند. همچنین باعث کاهش تورم و قرمزی پوست می‌شود که ممکن است آثار جای زخم را به حداقل برساند. اسید سالیسیلیک برای انواع جای زخم‌ها مفید است. افرادی که پوست حساسی دارند باید قبل از استفاده از آن روی تمام‌صورت خود، مقداری از آن را روی قسمت کوچکی از پوست خود تست کنند تا مطمئن شوند که دچار خشکی و سوزش نمی‌شوند.

رتینوئیدها

برخی از رتینوئیدهای موضعی ممکن است به رفع جای زخم‌های آکنه کمک کنند. در یک بررسی در مجله درماتولوژی و درمان نشان دادند که رتینوئیدهای موضعی التهاب را کاهش می‌دهند، زخم‌های آکنه را کاهش داده و بازسازی سلول را تسریع می‌کنند. همچنین اظهار داشتند که رتینوئیدها می‌توانند به روشن شدن جای زخم‌های هایپرپیگمنته آکنه کمک کنند. اما باید توجه داشت که رتینوئیدها می‌توانند باعث حساس شدن پوست به خورشید شوند. بنابراین هرکسی که از داروهای رتینوئید برای درمان آکنه یا جای زخم استفاده می‌کند حتماً باید هنگام بیرون رفتن از خانه از ضد آفتاب استفاده کند.

آلفا هیدروکسی اسید (AHA)

آلفا هیدروکسی اسیدها می‌توانند به پاک‌سازی سلول‌های مرده‌ی پوست کمک کنند و از گرفتگی منافذ پوست جلوگیری کنند. پزشکان ممکن است AHA ها را برای درمان آکنه و کاهش اسکار آکنه تجویز کنند. AHA ها نوعی اسید خفیف و لایه‌بردار پوست هستند. همچنین می‌توانند باعث روشن شدن جای زخم‌ها شوند.

اسیدلاکتیک

اسیدلاکتیک می‌تواند به‌عنوان یک‌لایه بردار ملایم پوست عمل کند تا سلول‌های مرده پوست را از بین ببرد. علاوه براین ممکن است به کاهش جای زخم آکنه و بهبود کلی بافت پوست کمک کند. اسیدلاکتیک به روشن شدن اسکارهای تیره‌رنگ کمک می‌کند اما گاهی باعث هایپرپیگمنتاسیون می‌شود. به دلیل این‌چنین عوارض جانبی، بهتر است قبل از استفاده از محصولاتی که حاوی اسیدلاکتیک هستند، آن را روی قسمت کوچکی از پوست آزمایش کرده و سپس از آن استفاده کنید. بسیاری از محصولات درمانی آکنه حاوی اسیدلاکتیک هستند. اسیدلاکتیک در سرکه سیب رقیق‌شده هم وجود دارد و می‌تواند یک درمان طبیعی و مقرون‌به‌صرفه باشد.

زخم‌های آکنه
درمان‌های خانگی

بسیاری از افراد برای رفع جای زخم‌های آکنه از درمان‌های طبیعی استفاده می‌کنند اما پشتوانه‌ی علمی آن مشخص نیست. برخی از آن‌ها ممکن است باعث تحریک پوست و یا مشکلات دیگری شوند پس باید بااحتیاط از آن‌ها استفاده کرد. درمان‌های خانگی که معمولاً مردم برای درمان جای زخم‌های آکنه استفاده می‌کنند عبارت‌اند از:
• روغن نارگیل
• کره shea
• ژل آلوئه ورا
• جوش‌شیرین
• آب‌لیمو

درمان‌های پزشکی

چندین روش درمانی برای کمک به کاهش جای زخم آکنه وجود دارد. متخصص پوست بسته به نوع پوست و میزان جای زخم فرد روش‌های مختلفی را تجویز می‌کند. درمان‌های پزشکی جای زخم‌های آکنه شامل موارد زیر است:

لایه‌بردار شیمیایی

یک متخصص پوست می‌تواند لایه‌برداری متناسب با نوع پوست، شدت آکنه و جای زخم فرد تجویز کند. در سال 2017 یک مطالعه با بررسی درمان جای زخم آکنه نشان داده است که 6 نفر از 10 نفر شرکت‌کننده که از لایه‌بردار شیمیایی تری کلرواستیک اسید (TCA) استفاده کردند، پیشرفت 70 درصدی در بهبود جای آکنه داشتند. سایر لایه‌برداری‌های شیمیایی ممکن است کمتر مؤثر باشند. برای مثال، 25 درصد افرادی که از گلیکولیک اسید استفاده کرده‌اند، تغییری در ظاهر جای زخم نداشتند. یک شخص احتمالاً باید انواع مختلفی از لایه‌بردارها را امتحان کند تا لایه‌برداری مناسب پوست خود پیدا کند.

تزریقات

اگر فردی اسکارهای هیپرتروفیک یا کلوئیدی داشته باشد، تزریق داروهای کورتیکواستروئیدها ممکن است در درمان جای زخم آکنه هم کمک‌کننده باشد. این درمان به‌طورمعمول شامل یک سری تزریقات است و متخصص پوست می‌تواند با نظارت بر نتایج، این تزریقات را هرچند هفته یک‌بار در مطب انجام دهد.

فیلرهای پوستی

گاهی ممکن است متخصصان پوست استفاده از فیلرهای پوستی را برای رفع جای زخم آکنه تجویز کنند. متخصصان پوست ممکن است فیلرهایی را انتخاب کنند که بر پایه کلاژن هستند. این فیلرها نیاز به آزمایش حساسیت دارند. از طرف دیگر، استفاده از چربی قسمت‌های دیگر بدن ممکن است گزینه دیگری باشد. آن‌ها همچنین می‌توانند دیگر فیلرها مانند پلی متیل متاکریلات (PMMA)، اسید هیالورونیک (HA) و پلی- L لاکتیک اسید (PLLA) را استفاده کنند. فیلرهای پوستی برای اسکارهای آتروفیک مناسب هستند اما بسیاری از آن‌ها موقتی‌اند(6 تا 8 ماه). گزینه‌های درمانی دائمی هم وجود دارند اما باید با متخصص پوست مشورت شود.

میکرونیدلینگ

روش کار میکرونیدلینگ به‌این‌ترتیب است که سوزن‌های بسیار ریزی به پوست اطراف زخم وارد می‌شود تا کلاژن سازی را در آن ناحیه تحریک کند، سپس با ساخت کلاژن‌ها جای زخم از بین می‌رود. یک بررسی در سال 2017 نشان داده که میکرونیدلینگ باعث بهبودی 31 تا 62 درصدی جای زخم آکنه شده است. بااین‌حال، میکرونیدلینگ عوارض جانبی هم دارد. بسیاری از افراد بعد از درمان دچار قرمزی ، درد و التهاب می‌شوند اما به‌مرورزمان از بین می‌رود.

 

لیزر درمانی

لیزر بدون استفاده از مواد شیمیایی یا اسکراب می‌تواند باعث لایه‌برداری پوست شود. لیزر سطحی‌ترین لایه پوست را از بین می‌برد تا سلول‌های جوان‌تر پوست جای آن را بگیرد، این راه می‌تواند به رفع جای زخم آکنه کمک کند. لیزر درمانی برای همه افراد مناسب نیست و موفقیت آن بستگی به‌جای زخم و نوع پوست فرد دارد. این درمان همچنین ممکن است در افرادی باپوست حساس باعث واکنش شود.

زخم‌های آکنه
زخم‌های آکنه

انواع جای زخم آکنه

بسته به نوع زخم آکنه، گزینه‌های درمانی ممکن است کمی متفاوت باشند. سه نوع اسکار آکنه وجود دارد:
1-اسکار آتروفیک: این نوع اسکار به‌صورت فرورفتگی‌هایی در پوست مشاهده می‌شود. اسکار آتروفیک هنگامی ایجاد می‌شود که طی روند بهبودی پوست، فیبروبلاست به‌اندازه کافی تولید نمی‌شود. فیبروبلاست ها سلول‌هایی هستند که در روند بهبودی زخم و ساخت کلاژن نقش مهمی دارند.

2- اسکار هایپرتروفیک: این نوع اسکار هنگامی ایجاد می‌شود که پوست برای بهبود جای آکنه به میزان زیادی فیبروبلاست می‌سازد و درنتیجه جای آکنه باقی می‌ماند.

3- اسکار کلوئیدی: این نوع اسکار شبیه اسکار هایپرتروفیک است اما ضخیم‌تر از لکه‌های آکنه. آن‌ها معمولاً تیره‌تر از پوست اطراف هستند و می‌توانند قرمز یا قهوه‌ای باشند. اسکارهای کلوئیدی ممکن است باعث علائمی مانند خارش یا درد شوند.

خلاصه

جای زخم آکنه ممکن است عزت‌نفس برخی از افراد را کاهش دهد البته جای زخم آکنه‌ها همیشه دائمی نیست. استفاده‌ی بسیاری از افراد از یک یا چند داروی خانگی، درمان موفقیت‌آمیزی داشته است. در مواردی که با یک اسکار سرسخت مواجه هستیم، درمان‌های پزشکی می‌توانند به رفع جای زخم‌های آکنه کمک کنند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.